De Vlindertegel
Door het plaatsen van de Vlindertegel op een druk bezochte openbare plaats is hij op een visuele én voort-durende manier aanwezig zijn in onze samenleving en "kunnen we stilstaan bij zaken die vanzelfsprekend lijken, maar dat helaas niet altijd zijn."

Wij roepen alle Vlaamse steden en gemeenten op om één of meerdere tegels op een interessante of symbolische plaats te “integreren” in de stad of gemeente. Dat kan de ingang van het gemeentehuis zijn, of een winkelcentrum of een jeugdhuis of een speelplein of een bioscoop of een grootwarenhuis of een benzinestation of de lokettenzaal of het perron van een treinstation…of de stoep voor een zaak van zelfstandige ondernemers…. De tegel wordt bij voorkeur op of in een muur geplaatst (zie foto, Administratief Centrum Dendermonde) waardoor de tegel een nog grotere blikvanger wordt.

Uiteraard kunnen ook particulieren en verenigingen een vlindertegel bestellen.

De tegel meet 30cm x 30cm en is een blauwe hardsteen waarin het vlinderlogo in okergele kleur staat gebeiteld. 


Met het beeldmerk van de vlinder wordt elke actie meteen herkenbaar. De vlinder moet uitgroeïen tot een nationaal symbool! De Stad Gent liet op 06 juli 2006 als eerste stad in Vlaanderen een vlindertegel tegen zinloos geweld plaatsen. Schepen van openbare werken Geert Versnick nam de tegel symbolisch in ontvangst op de persconferentie in de Handelsbeurs en plaatste hem nadien -met de hulp van ambassadrice Gella Vandecaveye- op de Ketelbrug aan het gerechtsgebouw te Gent.  

Ondertussen telt Vlaanderen al ruim 796 tegels, waarvan één derde op scholen.