MODEL C: doel realiseren vanuit eigen kracht OF hoe bekijk je problemen in een ander perspectief waardoor je je eigen doelen gemakkelijk(er) gaat realiseren?
Hoe haal ik het beste uit mijn leerlingen/werknemers? Hoe kan ik 'anders' met problemen en weerstand omgaan? Waarom werkt belonen beter dan straffen? Hoe kan ik mijn eigen werkplezier verhogen? 
 
Eddy Smits is een voormalige leerkracht die ook al ruim twintig jaar actief is jeugd- en (straat)theatermaker, scenarist, acteur en spreker. Hij werkte hij tien jaar als ziekenhuisclown. Daarna begeleidde hij 2 jaar clowns.

'Als je een stervend kind kan laten lachen, kan je alle problemen aan.'  

Eddy Smits kent de wereld van het onderwijs. Vanuit zijn opleiding en door de vele theatervoorstellingen en educatieve projecten kwam hij vaak in scholen over heel Vlaanderen. Gaandeweg ontwikkelde hij technieken en inzichten die hij vertelt aan de hand van échte voorbeelden en verhalen.
In deze lezing geeft hij –van leerkrachten tot bedrijfsleiders- niet alleen tips en nieuwe inzichten maar inspireert hij hen om zelf initiatieven te nemen. In zijn gekende humoristische, flamboyante en filosofische stijl worden zijn motieven duidelijk.

‘As an artist he learned kids to defeat their diseases. Now he learns people how to defeat thier problems.’

Hij vertelt waarom leerkrachten/bedrijfsleiders meer eigen initiatieven moeten nemen en waarom het leerplan geen religie is. Hij geeft voorbeelden hoe je anders met kinderen/werknemers om kunt gaan en hun resultaten niet in punten hoeft te zien. Tot slot laat hij je ervaren waarom je leerlingen/werknemers niet in vakjes moet plaatsen. Hij geeft tips hoe je kinderen/werknemers en jezelf kan blijven motiveren. Kortom, alles wat je nodig hebt om met plezier in het onderwijs/leven en werk te staan, of je plezier terug te vinden. 

Praktisch
Tijdsduur
: 60 of 90 minuten (in overleg, kan gecombineerd worden met een korte workshop clownerie)
Max. aantal deelnemers: 100 personen. Vanaf 101 persoon geldt een meerprijs (tot max. 200 personen)
De
 organisator voorziet een beamer en (vanaf 100 personen) een headset

Tip: ook erg geschikt als interactieve nascholing voor kleuterleid(st)ers en leerkrachten lagere school